„Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“
PolySafeFood – ediția a VI-a 7-iunie-2025
Rezultate PolySafeFood 2024 ETAPA 1
Facultatea deInginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara organizează Concursul Tinerii și Siguranța Alimentelor – PolySafeFood, ediția a VI-a, desfășurat în data de 7 iunie 2025.
Prin organizarea acestui eveniment, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului se alătură campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca mesaj „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor“ iar ca temă principală în anul 2025 “ ”.
Concursul „TINERII ȘI SIGURANȚA ALIMENTELOR – PolySafeFood” se adresează elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Principalele obiective sunt favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe. Fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, prin acest concurs se dorește informarea și implicarea a cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor legate de siguranța alimentelor și, implicit, a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum.
Tematica pentru elevii claselor V-VIII
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Alimente sigure dar și valoroase nutrițional
- Informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare și siguranța alimentelor
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Siguranța alimentelor în condiții neprevăzute (Anticiparea tipurilor de evenimente: de la o întrerupere de curent la domiciliu până la o alertă internațională de siguranță alimentară sau focar de boli de origine alimentară).
Tematica pentru elevii claselor IX-XII
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Ambalaje inteligente și sigure
- Standarde și practici pentru siguranța alimentară.
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Siguranța alimentelor în condiții neprevăzute (Anticiparea tipurilor de evenimente: de la o întrerupere de curent la domiciliu până la o alertă internațională de siguranță alimentară sau focar de boli de origine alimentară).
Tematica pentru Studenți
- Materii prime sigure pentru alimente sănătoase
- Un traseu sigur pentru alimente până la consumator
- Aditivi alimentari și ingrediente naturale
- Ambalaje inteligente și sigure
- Siguranța alimentelor în condiții neprevăzute (Anticiparea tipurilor de evenimente: de la o întrerupere de curent la domiciliu până la o alertă internațională de siguranță alimentară sau focar de boli de origine alimentară).
Înscrierea participanților se va realiza online completând fișa: Formular înscriere iar proiectul se va transmite electronic (poster A1 în format Power Point) și sub forma unui video de prezentare (maxim 5 minute), pe adresa de e-mail: : în perioada 07.05.2025 – 28.05.2025.
Proiectele vor fi evaluate de către o comisie formată din 3 cadre didactice ale Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și un reprezentant al Ligii Studenților Chimiști din Timișoara iar pentru fiecare vor fi selecționate 5 proiecte (Etapa 1). Rezultatele acestei etape de selecție se vor comunica online în data de 31.05.2025 ora 16:00.
Rezultatele finale vor fi anunțate (Etapa 2) în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor organizat de Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului, Bulevardul Vasile Pârvan nr. 6, în data de 07.06.2025, orele 10.00-13.00. Participanții selectați vor fi invitați la acest eveniment pentru premiere.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați REGULAMENTUL CONCURSULUI